Ako si vybrať kávu – pre seba alebo ako darček?

Výber správnej kávy nemusí byť veda, ak viete, na čo sa zamerať. Či už si chcete dopriať svoju ideálnu šálku, alebo vybrať kávu pre niekoho iného, mám pre vás praktické tipy, ako sa zorientovať v chuti, spôsobe prípravy a stupni praženia.

Ako si vybrať medzi Arabicou a Robustou?

Arabica alebo Robusta? Výber správneho druhu kávy závisí od vašich chuťových preferencií a spôsobu prípravy:
Máte radi jemné, sladké chute, napríklad s ovocnými alebo orieškovými tónmi? Siahnite po Arabice. Skvelou voľbou sú naše etiópske kávy, ktoré vynikajú ľahkosťou a výraznou arómou.
Hľadáte silnú, plnú kávu s intenzívnou chuťou? Vyskúšajte Robustu alebo zmesi, kde je jej súčasťou, ako napríklad Offiska. Dodajú vašej šálke výraznejší charakter a bohatú cremu. Majú aj viac kofeínu.

Pozrite sa na pôvod a chuť kávy

Každá káva chutí inak v závislosti od krajiny pôvodu. Tu je prehľad chutí, ktoré sú typické pre niektoré z obľúbených kávových regiónov, ktoré ľudia na Slovensku poznajú:

Brazília: Jemná, sladká káva s čokoládovými tónmi a nízkou kyslosťou. Ideálna pre milovníkov klasickej, nekomplikovanej chuti.
Etiópia: Ovocné a kvetinové tóny, často s výraznejšou kyslosťou. Táto káva je perfektná pre znalcov, ktorí radi skúšajú niečo lepšie.
Zmesi: Kombinujú chute rôznych regiónov, napríklad naše Samba Brasil (jemná, sladká s náznakom čokolády a orieškov), Exclusive (zmes etiópskych arabík, ľahká, krásne voňavá, jemnučko acidná) alebo Offiska (silná, horkastá a plnšia chuť).

„Väčšina Slovákov hľadá jemné, menej kyslé chute.“

Acidita v káve: Niektorí milovníci kávy preferujú výrazne ovocné, acidné espresso. Aj keď máme v ponuke takéto kávy, väčšina Slovákov hľadá jemné, menej kyslé chute. Preto sa v tomto článku zameriavam na kávy pre tých, ktorí chcú kávu s vyváženou sladkosťou, jemnou čokoládovou chuťou a plným telom. Inak povedané “hlavne aby nebola kyslá”. 😀

Dôležitosť stupňa praženia

Stupeň praženia má veľký vplyv na výslednú chuť kávy:
Svetlé praženie: Zachováva prirodzenú aciditu a ovocné tóny, vhodné na filtre a ľahké espressá.
Stredné praženie: Vyvážená chuť medzi sladkosťou, kyslosťou a plnosťou. Univerzálna voľba na espresso, mokka konvičku či v automate.
Tmavé praženie: Intenzívne čokoládové a horkasté tóny s minimálnou aciditou. Ideálne na moka konvičku, automat alebo espresso. Avšak ja zákazníkom radšej odporúčam nepiť zbytočne tmavé kávy. Aj keď u nás aj tá najtmavšie pražená Habesh Original je stále chutná káva, nie “prepražený mastný uhlík”, ako niektoré kávy zo supermarketu.
Tip: Ak neviete, aké praženie vybrať, stredné praženie je najlepšia univerzálna voľba.

Zohľadnite spôsob prípravy

Káva by mala ladiť s vaším preferovaným spôsobom prípravy:
Filter alebo pour-over: Svetlé praženie, napríklad etiópske kávy, ktoré označujeme ako „upražené na filter“. Skvelou voľbou je náš Ovocný filter alebo novinka Yaye anaerobic, brutálna exotika. Svetlé praženie a fermentácia zvýraznia ovocné a kvetinové tóny. Nič pre milovníkov “nesky” alebo “turka”. 😀
Espresso: Zmesi ako Samba Brasil alebo Offiska dodajú vyváženú a plnú chuť. To však neznamená, že jednodruhové kávy nie sú vhodné na espresso. Ak nepoznáte presné preferencie obdarovaného, odporúčame radšej zmesi s dávkou robusty alebo zmes arabík. Habesh Exclusive je prvým krôčikom k objavovaniu zaujímavejších chutí. Ak viete, že má rád acidnejšie espresso, siahnite po našom Modernom espresse.
Moka konvička: Stredne pražené kávy, ako Samba Brasil, Exclusive alebo Guadeňa, sú ideálne aj na túto prípravu. Pre milovníkov ovocnejšej kávy odporúčame Moderné espresso, ktoré v moke vyniká.
Automatické kávovary: Zmesi s robustou, ako Offiska a Samba Brasil, zabezpečia intenzívnu chuť a bohatú cremu. Mnohí zákazníci však obľubujú aj naše etiópske kávy, ako Exclusive a Guadeňa, ktoré sú ľahšie a krásne voňajú.

Vyberte si z našej ponuky

V Habesh máme kávu pre každého:
Etiópske kávy: Ovocné, ľahké a jemné chute pre tých, ktorí chcú objavovať originálne profily. Čím svetlejšia, tým kyslejšia. Čím tmavšia, tým horkejšia.
Samba Brasil: Jemná a sladká zmes brazílskej arabiky, robusty a etiópskej arabiky pre konzervatívnych kávičkárov.
Offiska: Silná zmes s 30 % robusty pre milovníkov plných chutí.
Čoskoro v ponuke: Anaeróbne fermentovaná káva z farmy YAYE pre skutočných znalcov a výnimočné chvíle.

Ochutnajte a experimentujte

Najlepším spôsobom, ako nájsť svoju ideálnu kávu, je ochutnávať. Ak si nie ste istí, ktorú kávu vybrať, máme pre vás ochutnávkové balenie – obsahuje 6 rôznych káv po 100 g. Toto balenie je perfektné, ak chcete objaviť širokú paletu chutí, od jemných zmesí až po exotické jednodruhové kávy.
Navštívte náš e-shop na habesh.sk a objavte kávu, ktorá vám bude najviac vyhovovať.

Podeľte sa o svoje skúsenosti
Preferujete jemnú čokoládovú kávu alebo experimentujete s acidnými tónmi? Napíšte nám do komentárov alebo sa zapojte do diskusie na našich sociálnych sieťach!


O autorovi

Martin Vavrík
Zakladateľ značky Habesh.

Mladý chalan, ktorý na Slovensko priniesol etiópsku kávu a vytvoril z nej značku Habesh – etiópska káva. Aby mohol spolu s kávou šíriť aj etiópsku kultúru, už 5-krát navštívil Etiópiu. Priniesol si množstvo zážitkov a skúseností, s ktorými sa delí na svojom blogu.

Najnovšie zo sveta habesha

882A9651
Prečo som sa prihlásil do Jamy levovej?
firemna kava 250g
Personalizovaná káva pre vašu firmu: Spojenie kvality, lokálnosti a výnimočných momentov
V60 filtrovaná káva
Ako si pripraviť filtrovanú kávu doma?